Büyük Piramit'in Genel Planı Hakkında
Hatırlarsanız 2023 yazında "Upuaut Projesi"nin devamı olarak Büyük Piramit'teki şaftlarda çalışmış ve elde ettiğim bulguları web sitemde çeşitli makalelerimde vermiştim. Bu yaz ise "Büyük Piramit'in Doğu Kesiti Görünüşündeki Planı"ndaki herbir yapının planını vereceğim!
Gözün arkada kalmasın İlhan abi!
Hiç unutmam, 2 yıl önce Autocad'te yukarıdaki genel planda üzerinde çalışırken İlhan İrem abimizi kaybettik. Fakat cenazesine gösterilen ilgisizlik ölümünden daha beterdi. Çünkü İlhan İrem'in cenazesi AKM'den kaldırılırken bütün kanalları şöyle bir tararken ülkedeki bölünmenin (yaşam tarzı ayrışması) cenazeye kabak gibi yansıdığını gördüm. AKM'deki cenaze görüntülerini sadece Halk TV ve Tele 1 veriyordu ama onlar da cenaze törenine politik baktıkları için zırt pırt kesiyorlardı. Sonra törenin Youtube'dan canlı verildiğini öğrenince oradan izlemeye koyuldum. Çoşkun Demir'in konuşmasıyla bir anda 1978'deki siyah-beyaz televizyonlarda yayınlanan görüntüleri hatırlayıp çocukluğuma giderken, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, çok duygusal bir konuşma yaparak İlhan İrem'i yalnız bırakmadığı gibi tüm İstanbullu hemşehrilerine sahip çıkacağını söyledi!
Tabii ki İlhan İrem'in cenaze törenine şahit olmaktan çok, ilgisizliği görünce yukarıdaki genel planda (Antechamber'ı işaret eden konuşma balonunda) bahsettim ve ölülerimize, onları ayırmadan, sahip çıkmamız gerektiğinin altını çizdim. Ali Kocatepe, cenaze törenindeki politik ve yaşam tarzı ayrışması hakkında şu hatıratını aktarır: "80'lerin sonlarında İlhan İrem ile Yeşiller Partisi'nin kurucu üyeleri arasında yer aldık ama siyaseti hiç sevmedik!"
Büyük Galeri'nin Planı
Bu plan, yukarıdaki genel planda verilen Büyük Galeri'nin genel planının aşağıdaki RMP 56-60 problemlerindeki sekede (eğim) göre açıklanmış şeklidir:
RMP 56-60 problemleri. Bu problemler bir piramitin sekedi (eğimi) ile ilgilidir, Rhind Matematik Papirüsü'nün Tıpkıbasımı, 1898.
Aslında yukarıdaki Büyük Piramit'in genel planındaki yapıların planlarını verirken sekedi hiç düşünememiştim ama sonra bu planları teker teker açıklama durumu söz konusu olunca hepsinin Yüksek Mertebeden Esktrapolasyonlar'da olduğu gibi "seked"e (Eski Mısır'daki eğim) göre yazılmış olduğunu fark ettim (ki bu şekilde hareket etmenin ne kadar büyük bir risk taşıdığını takdir edersiniz artık). Şimdi Büyük Galeri'nin orijinalde sekede göre nasıl yapılmış olduğunu anlatacağım!
19 yy Yer Ölçümcülerin Seked'ten Haberi Yoktu!
Burada şu son derece kıymetli ve kaydadeğer gözlemimi aktarmama izin veriniz: 19 yy yer ölçümcülerinin hiçbirinin Rhind Papirüsü'nden, dolayısıyla bu papirüsün 56-60. problemlerinde yer alan "Seked"ten haberi yoktu ve seked ile ilgili problemler yalnızca bu papirüste yer alıyordu. Çünkü Rhind papirüsü ilk kez 1877'de Einsenlohr tarafından yayınlanmıştı (Bkz. 2. kaynak). Bu durumda Giza Piramitleri'nde, özellikle Büyük Piramit'te, çalışan 1837'deki Vyse-Perring ve 1865'teki Smyth'ın piramitlerin ve onların içlerindeki eğimli pasajlarındaki sekedlerinden haberlerinin olmamasını ve 1880-1882'deki Petrie'nin ise kesinlikle uyumuş olduğunu kabul etmek gerekiyor. Bunun yerine Smyth, Büyük Piramit'teki pasajların eğim açılarını 3 farkla metotla ölçtü ve Petrie de onu izleyerek bu metotlardan yalnızca Azimut-Yükseklik Metodu'nu kullandı. Bu durum günümüze kadar böyle sürüp gitti.
Fakat M.Ö. 1550'de Firavun Auserra'nın (Apepi) Saray (II. Ramses döneminde "Büyük Ev") katibi Ahmes, her ne kadar bir mühendislik hesabı da olsa yukarıdaki sayfada gördüğünüz gibi 5 basit problemle Seked'in ne olduğunu anlattı. Yukarıdaki problemlerden anlaşiıldığına göre, "seked" bir dik üçgende 1 RC yükselişe karşın tabanın kaç EL uzunluğunda olduğunu gösteren bir hesaptır. Örneğin Problem 56'da şöyle bir soru sorulmaktadır!
Problem 56. Tabanı 360 RC ve yüksekliği 250 RC olan bir piramitin sekedi kaç EL'dir?
Bu problem yukarıdaki sayfadaki ilk problemdir. Ahmes'in çizimine göre piramitin bir çevre duvarı var (ki bu altta küçük bir dikdörtgenle gösterilmiştir) ve yüksekliğinin nasıl ölçüldüğü gösterilmektedir (ki bu da piramitin tepe noktasından tabanına kadar indirilen dikmeyle gösterilmiştir). Fakat Ahmes bu piramiti 3 boyutlu çizim bilgisi olmadığı için sadece profilden çizerek göstermiştir!
Çözüm. Eğer dik üçgenin tabanına a (ki bu, piramitin yarı tabanına karşılık gelir) ve yüksekliğine h (ki bu da piramitin yüksekliği demektir) dersek,
Seked=7.a/h EL
olur ki kesirlerle yapılan karmaşık hesapların özeti budur!
Şu halde piramitin yarı tabanı a=360/2=180 RC ve yüksekliği h=250 RC olduğundan sekedi şu şekilde elde edilir:
Seked=7.180/250=5+1/25 EL.
Katip Ahmes'in bu problemi nasıl ürettiği belli değildir. Yani bu problemi kafadan mı attığı yoksa gerçek bir piramitten mi aldığı belli değildir. Eğer bu örnek gerçek bir piramitten alınmışsa en kuvvetli adayın Bent Piramiti (ki ilk tasarımındaki şeklini göz önüne alınız) olduğunu söyleyebiliriz!
Şimdilik aşağıdaki kaynaklarla yetinin!
Kaynaklar:
1. Büyük Piramit'in Doğu Kesiti Görünüşündeki Planı, 3.8.2022, 13:38:52.
2. Babil ve Mısır Π'si, 24.05.2024, 12:35:03.
Mat Sibson, "The Pyramid Data Nobody Can See" videosunda piramitte tek merak ettiği yapının Büyük Galeri olduğunu söyler!
3. Rhind Matematik Papirüsü'nün Tıpkıbasımı, 1898.
Bu papirüsün kopyaları günümüzde de üretilmekte ve satılmaktadır. Örneğin Youtube'da "EgyptologyLessons" kanalının yöneticisi, "Rhind Papirüsü'nün bendeki kopyasında geometri ve piramit yüksekliği ile ilgili bölüm bulunmaktadır" paylaşımında bulunmuştur (ki sol tarafta yukarıdaki RMP 56-60. problemlerin olduğu sayfa görülmektedir):
Bu videoyu Youtube'da izlerken sağ alttaki "Altyazılar"ı ve "Ayarlar"dan Türkçe'yi seçerseniz Japon Mısır bilimci Yukinori Kawae'nin söylediklerini Türkçe olarak öğrenebilirsiniz.
5. Büyük Piramit'in Mimarı Hemiunu'nun Gizli Günlükleri, 2008.
Derek K. Hitchins, bu kitabını web sitesindeki "The Secret Diaries of Hemiunu. Architect of the Great Pyramid of Khufu" sayfasında verir. Kendisine hem özel hem de işyeri e-postasından 4.6.2024, 13:32 ve 13:33'te 2 mesaj gönderdim ama bir yanıt gelmedi. Gelirse burada yayımlarım! Çünkü Hitchins'e göre, 1992 yılında Hemiunu'nun günlükleri, Giza Platosu'nda, Baş Mimar olarak büyük katkılarda bulunduğu Büyük Piramit'in batısındaki mezarında (G 4000) gizli bir oyukta saklı olarak keşfedildi. Sandıkta, her biri keten bantla bağlanmış yaklaşık 400 rulo papirüs bulunuyordu. Parşömenlerin durumu oldukça çeşitlilik gösteriyordu. Bazılarının sandığa yerleştirildiklerinde eski oldukları belliyken, diğerleri dışarıdan bakıldığında nispeten taze görünüyordu. Sandığın astar malzemesi olarak ahşap seçilmesinin amacı böcek ya da akar istilasına karşı koruma sağlamaktı: işe yaramıştı, hiç böcek yoktu. Ancak, taze görünen papirüslerin bile çözülmesinin zor olduğu ortaya çıktı...
6. Dickinson, 40 yıl önce "Powerslave" adlı albümle aynı adı taşıyan şarkının sözlerini yazdı.
Vokalist Bruce Dickinson, bu parçayı dinleyicilere Firavun hakkında bilinen okült hikayelerin çok ötesine uzanan yeni bir bakış açısı kazandırmak amacıyla yazdı. Ana tema, bir Firavun öldükten sonra Mısır’ın harabeye dönmesidir.
Bilindiği üzere bir Firavun hem bir kral hem de bir tanrı idi. Dickinson burada bir uyanıklık yapıp şu sonucu çıkartıyor: Antik Mısır halkı Tanrı’nın yeryüzündeki izdüşümü olan Firavun’un “Ankh-Hayat Veren (Life Giver)” olduğunu inancıyla yaşarken öldüğünde,
When the Life Giver dies (Hayat Veren öldüğünde)
All around is laid waste (Her yer harabeye döndü)
sözlerine göre kendilerinden hiçbir farkının olmadığını anladılar ama bu yalanı 1000’lerce yıl sürdürdüler. Firavunlar için piramitler yaptılar…
Dickinson 1984 yılında Metal Attack dergisine verdiği demeçte, “Steve, Şeytan ve diğer şeylerle ilgili hikayelere takılıp kaldığımızı bir daha duyarsa, bunun insanların Iron Maiden’ı asla anlayamayacağı anlamına geleceğini söylüyor” dedi.
Iron Maiden Powerslave üzerinde çalışmaya Şubat 1984’te başladı ve Mart ayına kadar şarkılar yazarak yapımcı Martin Birch ile birlikte Nassau, Bahamalar’daki Compass Point Stüdyoları’na girdi. Grup Mayıs ayında kayıtları tamamladı ve Haziran ayında New York’taki Electric Lady Stüdyoları’nda albümün miksajını yaptı.
Grup kayıtlara başladıkları andan itibaren özel bir şey yarattıklarını biliyordu. Dickinson 1984 yılında Metal Attack dergisine “Powerslave canlı bir albümün gücüne ve enerjisine sahip. İşte bu yüzden harika. [Davulcu] Nicko [McBrain] kesinlikle harika olan bir teknik dokunuş getiriyor. Hızlı ve doğru çalıyor ve sesimiz her zamankinden daha iyi çıkıyor.” dedi.
Albüm 3 Eylül 1984’te yayınladı.
Daha Fazla Oku: 39 Yıl Önce Iron Maiden “Powerslave” albümünü Yayınladı!
Büyük Galeri'nin Orijinal Tam Planı
17.06.2024, 12:20:02.
Herkesin Kurban Bayramı'nı kutlayarak çalışmama geçiyorum:
1. Büyük Galeri'nin Batı Kesitindeki Tam Planı, 14.06.2024, 01:09.
2. Seked hesabı, 17.06.2024, 13:27:47.
Şaka gibi, Büyük Galeri'nin seked hesabı orijinalde tam 1 sayfa sürdü ve bu hesabın daha kısa yolu yok!
Bu çalışmayı PDF olarak sunma imkanım olmadı. Çünkü Autocad'te 100 Mx100 M'de çıktısını aldığım dosyayı PDF'ye çevrdiğim zaman inanılmaz ağırlaştı ve dosyadaki çizgiler olarak görülen vektörlerin görüntülenmesi çok zaman alıyordu (ki dosya 1999'dan kalma eski bir CAD'te oluşturulmuştu. Bkz. "Cyber-Drawing"deki "CHEOPS' SHAFTS"). Bu nedenle dosyayı AUTOCAD 2024'te vermek zorunda kaldım!
Eğer bilgisayarınızda dwg uzantılı dosyayı görüntüleyici yoksa şu programlardan birini bilgisayarınıza kurmanız gerekir:
1. Autodesk AutoCAD Architecture 2025,
4. DWG FastView.
Eğer Autocad ile bir işiniz yok ve sadece bu dosyayı görüntülemek isterseniz o zaman 4. programı bilgisayarınıza kurmanız yeterlidir (ki programlar profesyonelden basit kullanıcılara doğru sıralanmıştır).
Yukarıda verdiğim dosya sadece bir çizim (TAVOLE) dosyasıdır, dolayısıyla o çizimdeki olup bitenleri anlayabilmeniz için bir de TESTO'sunu yani metin dosyasını vermem gerekiyor. Bunu da çok yakın bir zamanda veririm. Ama eğer bu işte profesyonelseniz sizin için sadece bu çizim dosyası bile yeterlidir.
Bu nedenle şimdilik çizim dosyasında yer alan ama linkini orada veremediğim yararlandığım kaynakları aşağıya çıkarıyorum:
1. Life And Work At The Great Pyramid Vol.2, Charles Piazzi Smyth, 1865.
2. The Pyramids and Temples of Gizeh, W. M. Flinders Petrie, 1883.
Linkini verdiğim sitede Petrie'nin kitabındaki hatalar 2003'ten beri düzeltilmektedir!
3. TESTO 4 ve TAVOLE 4, Celeste Rinaldi ve Vito Maragioglio, 1965.
4. TESTO 5 ve TAVOLE 5, Celeste Rinaldi ve Vito Maragioglio, 1966.
5. The Design of The Pyramid of Khaefre, John A. R. Legon, 1989.
Büyük Galeri'nin TESTO'sunda görüşmek üzere!