20 Yıl Önce 20 Yıl Sonra
Tam 20 yıl önce (31 Ağustos 2002, 13:30) başlıkta anılan makalemi http://dpamuktulum.tripod.com/archive/17/On_the_measurement_of_a_circle-Turkish.pdf adresinde yayımlamıştım (ki o sırada bedava site veriliyordu ve ben de böyle bir girişimde bulunmaktan son derece mutluydum). Fakat bu makaleyi yazmadan önce 2001'de başlayan ve 22/7/2002'de bitirdiğim "Arşimet Metodu" hakkında 10 adet dosya (A4 formatında toplam 243 sayfadan oluşan 10 adet e-kitap) oluşturmuştum (ki bu çalışmalar Arşimet'ten 16 yy Avrupa Matematiğini kapsayan modern çalışmalardı) ve bu dosyalardaki bilgilere göre Arşimet'in Önerme 3'ünün modern bir versiyonu söz konusu olmuştu.
Bu çalışmada söz konusu olan bilgiler şunlardı:
1. Düzgün çokgenlerin çevre ve alanlarını veren diziler: Bu konuda ilk verilen modern formül, Pfaff'ın 1800'de verdiği formülasyondur (Bkz. "Arşimet Algoritması"). Fakat bu formülasyon sadece Arşimet'in hesabına yönelik olarak verildiğinden özel bir formüldü ve π için diğer formüllere genişletilemiyordu. Oysa benim verdiğim "1. Nesil Ters Tanjant Fonksiyonu" genel bir diziydi (ki bu adı düzgün çokgenlerden çıkarttığımdan ve modern şekline göre ilkel kaldığı için vermiştim).
2. Genelleştirilmiş Vieta Formülü: Özellik 3 olarak adlandırdığım bu genel formüle göre kosinüslere karşılık gelen f'ler arasında geçişler yapılabiliyor, dolayısıyla Arşimet'in hesaplarını modern bir anlatımla sunma imkanı veriyordu.
Yani un vardı, yağ vardı ve geriye bir tek helva yapmak kalıyordu. Eskiler helvadan put yapıp karnı acıkınca yermiş. Çok şükür, ben 20 yıl boyunca böyle bir şey yapmadım. Yani "Daire Çevresi Ölçmesi: Önerme 3" adlı makalemin kapağında gördüğünüz üzere Türk-Yunan Dostluğu'nu bozmadım. Neden bozmadım biliyor musunuz?
İşte şunun için:
27 EKİM 1930 - Yunan Başbakanı Venizelos, Ankara'da Atatürk'ü ziyaret etti. Atatürk, Ankara'ya gelen Yunanistan Başbakanı Venizelos ve Dışişleri Bakanı Mihalakopulos'u kabulünde şunları söyledi: "Üzücü mazi ebediyen kapanacaktır. Artık aramızda harp olmayacaktır." Venizelos Vakfı'nın arşivlerine göre Ankara Pera Palas otelindeki görüşmeleri sırasında da Mustafa Kemal, bir ara Venizelos'un koluna girerek mükemmel bir Yunanca ile kendisine şöyle demişti: "Bundan böyle birbirimizle savaşmayacağız; size bir saldırı olursa bilin ki Türkiye yanınızda olacaktır."
Yunan Başbakanı Elefterios Venizelos ve Dışişleri Bakanı Mihalakopulos 27-31 Ekim 1930 tarihleri arasında Türkiye’ye resmi bir ziyarette bulundular. Başbakan Venizelos, Çankaya’da Mustafa Kemal Paşa tarafından kabul edildi ve 29 Ekim tarihindeki Cumhuriyet balosuna katıldı . Mustafa Kemal Paşa bu ziyaretle ilgili T.B.M.M.'nin 1 Kasım 1930 tarihindeki Üçüncü Dönem Dördüncü Toplanma Yılını açarken yaptığı konuşmada Türk-Yunan münasebetlerine ilişkin şu tespitlerde bulundu: "Komşumuz ve dostumuz Yunanistan Başvekilinin ve Hariciye Vekilinin Ankara’yı ziyaretlerini hususi bir memnuniyetle zikrederim. Türkiye ile Yunanistan’ın yüksek menfaatleri birbirine zıt olmaktan tamamen çıkmıştır. Bu iki memleketin samimi bir dostlukta kendileri için emniyet ve kuvvet görmelerinde isabet vardır. İki Cumhuriyet arasında açılan yeni devrin yeni esaslarını, ahde rapteden vesikalar yüksek tasvibinize arz olunmuştur" dedi (Bkz. "Venizelos'un Ziyareti").
Bana göre her 2 taraf için özlenen tablo budur: Birbirleriyle savaşmış, kan dökülmüş ve savaşın gerçek yüzünü görmüş, dolayısıyla yorgun 2 ulus liderin geleceği birlikte inşa etmeye karar vermesi. Ama bu, Atatürk'ün tam 100 yıl önce (31 Ağustos 1922) 7 düveli yurdumuzdan kovmasına karşın Venizelos'a dostluk elini uzatması, eşi ve benzeri görülmemiş büyüklüğünü göstermesinden başka bir şey değildi.
Nitekim T.C. Atina Büyükelçiliği, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla dönemin Yunanistan Başbakanı Venizelos'un Nobel Ödül Komitesi'ne, 12 Ocak 1934’te büyük Türk önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Nobel Barış Ödülü'ne önerdiği mektubun yıldönümünü hatırlatarak konuya değindi.
T.C. Atina Büyükelçiliği’nin sosyal medya hesabından şu paylaşım yapıldı: "Bugün Başbakan Venizelos'un Nobel Ödül Komitesi'ne, büyük Türk önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Nobel Barış Ödülü'ne önerdiği mektubun yıldönümü (12 Ocak 1934). Bu, onca yıl süren çatışmalardan ve yaşattığı onca acıdan sonra, bu bilge liderlerin geçmişin ağır yükünü geride bırakmak için bilinçli karar verdikleri bir andı. Bu tokalaşmanın ruhuydu, iki ulusun bundan sonra on yıllarca barış ve iyi komşuluk içinde ilerlemesine izin verdi. Hatırladık."
100. Yıl Hatırlatması
Milli Savunma Bakanımız Hulusi Akar, Yunanistan'ın 1919-1922'de işgal ükelerinin (İngiltere, Fransa, İtalya vs.) desteğiyle işgal girişiminde bulunduğunu, bunun sonucunda hüsrana uğrayarak başbakanlarını, bakanlarını, hatta genelkurmay başkanını astığını hatırlatarak (bkz. "100 Yıl Önce 100 Yıl Sonra"), "Yunanistan'ın benzer bir maceraya girmemesini, tarihten ders almasını tekrar tekrar muhataplarımıza hatırlatmaya devam ediyoruz" dedi.
Akar, 2022-2023 Uçuş Eğitim Yılı açılışında F-16'dan Başkomutan Atatürk'ü ve Çanakkale şehitlerimizi selamlayarak Yunanistan'a gözdağı verdi.