Bu makaleyi kronolojideki bir önceki makalem "Romberg İntegrali Kronolojim 3"den tam 15 ay sonra yayımlıyorum. Çünkü araya piramitler girince işler değişti ve zamanımın çoğunu KHAFRE Piramiti'nde harcadım.
KHAFRE Piramiti'nde Oyalandım!
Hatırlayacağınız üzere bu piramitteki son çalışmam "KHAFRE'nın Defin Odası ve Defin Odasına Giden Koridor" idi. Fakat bunun devamını getirmek için piramitteki diğer yapıların tasarımlarına çalışırken LR 6'da bildirdiğim ve "Muhteşem 3'lü" olarak adlandırdığım;
1. Alt Azalan Koridor,
2. Yükselen Koridor,
3. Üst Azalan Koridor
yapılarındaki yapısal ve ölçümsel sorunları aşmam mümkün olmadı. Özellikle piramitin doğu-batı kesitinde çalışırken ilk taşın son taşı etkilediğinin gayet farkındayımdır. Ancak bu 3 yapının birinde yapacağınız ölçümsel bir hata diğer ikisine yansıyordu ve bu da muhtemel planların çıkmasına neden oluyor. Çünkü yer ölçümcüleri (Belzoni, Perring, Petrie, Maragioglio-Rinaldi vd.) ne doğru düzgün bir ölçüm yapmışlardı, ne de ilk kez LR 6'da dile getirdiğim muhteşem 3'lüyü birlikte düşünmüşlerdi. Yani altından kalkılması gerçekten çok güç sorunlarla uğraşıyorum.
Şimdi bu sorunları burada dile getirmeye gerek yok, ama sırf şu tahmin ya da bulgum kiminle, nerede ve nasıl dans ettiğinizi gösterir:
Bulgu: Üst Azalan Koridor'un çatısı piramitin 15. Kaplama Taşı ile hizalanmıştır.
Şimdiye kadar bunu söyleyebilen var mı? Yok. Peki böyle bir şeye cesaret edip ölçen var mı? Yine yok!
Fakat gerçek bu olmakla birlikte yine de bazı yaklaşımlar mevcuttur:
1. Petrie, 1881'de piramitin 4 köşesinden kaplama taşlarının seviyelerini teker teker ölçtü. Ama 12. taş sırasına kadar ölçümlerde bulundu (Bkz. "68. Courses of the Pyramid"). Çünkü bu taş sırasından sonraki taş sıraları bazılarında bozulmuştur, bazılarında kaplama taşları mevcut değildir veyahut her ikisi mevcuttur. Ancak piramitin yüksek imajlı fotoğraflarında güneydoğu köşesinin güney tarafında Petrie'nin ölçmekten kaçındığı diğer 3 taşın (13, 14 ve 15. taşlar) iyi-kötü şekilde mevcut olduğunu gördüm ve eğer orada bu 3 taşın seviyelerini alırsak Üst Azalan Koridor'un seviyesi, dolayısıyla planı hakkında kesin bir şeyler söyleyebiliriz.
2. İtalyan arkeologlar Maragioglio ve Rinaldi, 1966'da Üst Azalan Koridor'un toplam zemin uzunluğunun yaklaşık 37 M olması gerektiğine ilişkin bir tahminde bulundular. Onların ölçümlerine göre yaptığım araştırmalarda bu tahmin mükemmel gözükür. Ama kitaplarında bu tahmini nasıl yaptıklarını açıklamazlar.
Fakat artık buna gerek de yok, çünkü devir "ekonomi devri", pardon bu tür klasik çalışmaların pabucunun dama atılacağı bir dönemin içindeyiz.
Piramitlerin Yüksek Doğrulukla 3B Modellenmesi
Yine hatırlayacağınız üzere 2017'de Nagoya Üniversitesi tarafından yürütülen projede Büyük Piramit'in içinde şimdiye kadar bilinmeyen büyük bir boşluk olduğu ortaya çıkarılmıştı. Bu boşluk Büyük Galeri'nin üzerinde ve batısında idi. Haberlerde bazı ajanslar buna, "Uçak Boyutunda" diyerek abarttılar. Aynı araştırmada piramitin girişinde bir de Yatay Koridor parçasının keşfedildiği açıklandı (Bkz. "Scan Pyramids" projesine). Bu nedenle Mısır Hükümeti, Nisan 2018'de başlatılan "Büyük Piramit Projesi (The Great Pyramid Project)" için Higaşi Nippon Uluslararası Üniversitesi'ni seçti. Higaşi Nippon Uluslararası Üniversitesi Başkanı ve proje lideri Sakuji Yoshimura, şu duyuruda bulundu: "Mısır Eski Eserler Bakanı aradı ve bu duyurunun bilimsel olarak doğrulanıp doğrulanamayacağını öğrenmek istedi. Bu nedenle piramitin içinin kameralarla tarandığı ve ardından verilerin 3 boyutlu modellere dönüştürüldüğü bilimsel bir doğrulama sürecini başlattık."
Projenin detayları da yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Şimdilik Kral Odası ve ona giden Yatay Koridor'un 100 milyon piksellik bir videosunu yayınladılar (Bkz. "High-accuracy 3D modeling inside the Great Pyramid"). "Piramitlerin Sırları (Secrets of the Pyramids)" belgeselinde anlatılanlara göre bu yüksek imajlı haritalarda milimetrik ölçümlerin de yapıldığını duydum. Bu ise biz araştırmacılar için bulunmaz Hint kumaşıdır. Herhalde Hawass, hatta Mısır Hükümeti bu işe bizzat el atarak yani piramitlerin yüksek imajlı 3 boyutlu haritalarını biz araştırmacılara sunar ve araştırmacılar da ücreti mukabilince araştırmalarını rahat rahat yaparlar artık!
Şimdi Romberg İntegrali'ndeki 3. makalemden 4. makaleme geçerken neden oyalandığımı özetle böylece açıkladığıma göre, esas çalışmamıza geçebiliriz.
Romberg İntegrali Kronolojim 4
İnanılır gibi değil, biraz da burada oyalandım. Çünkü Cumhurbaşkanımız Erdoğan, 10.02.2021'de Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde Milli Uzay Programı'nı tanıtırken "2023'te Ay'a gideceğiz!" dediği anda beynimde bir şimşek çaktı ve makalemi hemen o tarafa doğru yönlendirmeye başladım. Sovyetler bunu 50. yıl dönümlerinde Luna 21 ile denemişlerdi ama zamanında başaramamışlardı (ki 100. yıl dönümlerini görememeleri de bir diğer handikaptı). Yani SSCB'ye 50. yıl dönümünde kısmet olmayan şey, bize 100. yıl dönümümüzde kısmet olabilir düşüncesi bile insanı çıldırtmaya yetiyordu. Bu yüzden makalenin önsözünü 15 sayfaya genişlettim. Çünkü Sovyetlerin Ay'daki faaliyetlerini anlatmam ve oradan kendi Ay faaliyetimize geçmem gerekiyordu. Fakat Sovyetler'in Ay'daki faaliyetlerinde odaklandığım nokta, Luna 21 idi. Lunokhod 2 platformdan ayrılmadan 2 tane panaromik fotoğraf çekmişti ve her ikisinde de Luna 21'nin bir bacağındaki madalyonun üzerinde Lenin'in düzgün 5-gen içinde bir portesi vardı. Kontrol merkezindekiler (komutan Igor Fedorov, sürücü Vyacheslav Dovgan, navigatör Vikentii Samal, uçuş mühendisi Albert Kozhevnikov, anten operatörü Nikolai Kozlitin, yedek sürücü ve operatör Vasili Chubikin. Bkz. "Second planetary rover of E-8 project-Lunokhod 2") bu fotoğrafları önlerindeki televizyonlardan siyah-beyaz olarak görüyorlardı ve eğer ilk panaromik fotoğrafın 2. parçasını gerçeğine yaklaştırabilirsem, bunun onlar için büyük bir sürpriz olabileceğini düşünüyordum. Ancak bu hiç de olmadı; 2 hafta sürdü. İlk imaj çalışmalarıma Cumhurbaşkanımızın o açıklamasından 1 gün sonra başladım (Bkz. Önsöz, S. 2). Çünkü kafamdaki plan, kendi Ay seferimiz için Luna 21'den bir izdüşüm almaktı. Allah kısmet ederse, 29 Ekim 1923'te ulemaların kitapta gördükleri yere bir hibrit roketle sert iniş yapacağız ve bu sırada Ay yüzeyinden büyük bir miktarda toprağın kalkması bekleniyor (Bkz. "Kuyrukluyıldız Altında Bir İzdivaç", S. 41). Bu, daha önce hiç yapılmadı ya da kimse şimdiye kadar buna cesaret edemedi!
Makalemin bölümleri ise şöyledir:
Romberg İntegrali Kronolojim 4:
1. Trapez Metodunun Geometrik Yorumu ve Sonuçları: Üniversitelerin çeşitli bölümlerinde okutulan Trapez Metodu'na ilişkin 3 teorem, ispatlarını ve sonuçlarını verdim. Bunlar derslerde verilmez; yalnızca yöntemin uygulamasından bahsedilir. Neden? Çünkü makalenin 2. sayfasındaki ATATÜRK KÖŞESİ'nden görüldüğü üzere bizde genelde tercüme yapılır. Oysa Atatürk, bize ne demişti: "Bilim tercümeyle olmaz, incelemeyle olur!" İşte bu yüzden modifiye trapez yaklaşıklıklarına (trapez formülü ve orta nokta formülü) ait 3 teoremin ispatlarını özellikle verdim. Bunlardan yeni modifiye trapez formülünün Teorem 1.3'teki ispatı son derece basittir ve derslerde son derece şık durur. Yani istenince oluyormuş, yani Atatürk haklıymış!
2. Trapez Metodu İçin Ekstrapolasyonlar: Snellius algoritmasının 400. yıl dönümü nedeniyle küçük bir kutlama yaptım. Herhalde Hollandalılar bunu fark eder ve ona göre gerekli hassasiyeti gösterirler, diye düşünüyorum. Bir diğer dikkat çekici nokta, Orion Gizemi'dir. İnanılır gibi değil, yüksek mertebeden ekstrapolasyonları keşfettiğim gün (19.02.2017), Giza Piramitleri'nin Oturum Planı'nı da keşfetmiştim. Bu plan Bauval'ın keşfine cuk diye oturuyor. Ama Bauval ne der bilemem! Bu arada, Petrie'nin kafasının Londra'da olmadığını biliyorum. Ama yine de bir İngiliz yetkilisinin konuya bir açıklık getirmesinde fayda var.
3. Mathematica Programları: Öncelikle web sitemin girişindeki slaytın altındaki proje tanıtımındaki 5. maddesini, prototip de olsa, yerine getirmekten büyük bir mutluluk duyduğumu belirtmeden geçemeyeceğim (ki web sitemin girişinde neler yazıyorsa hepsi doğrudur). Buna göre yüksek mertebeden ekstrapolasyonları kullanırken ev bilgisayarlarının yetersiz kalacağını söylemiştim. Ama burada ev bilgisayarlarının neden yetersiz kalacağını örnekleriyle birlikte anlattım. İşte bu sonuçla kullanıcıların bunlara ait "Yüksek Mertebeden Dış Kestirimler 1"deki Mathematica programlarınıdaki gibi kullanmaktan başka bir çaresi yok. Çünkü bir iş istasyonu ya da süper bir bilgisayar alacak bütçemiz yok (ki bu konuda 2008'den kalma ve son derece çarpıcı olan 46. sayfada 2 mavi renkli tablo örneğini verdim). Orada Bill Gates'in 1970'lerde Tycoon kullanırken renkli bir resmine de yer verdim. Bakalım, kendisini tanıyabilecek mi?
4. Ekler: Klasik bilim kitaplarını okumayı sevenler için hepsi birer hazinedir. İyi okumalar ve araştırmalar dilerim!
Not. Bu makaledeki bana ait çalışmaların kaydı alınmış olup, özellikle 3. bölümdeki yüksek mertebeden ektrapolasyonlara ilişkin her bir Mathematica dosyasının kayıtlarını teker teker aldım, yazılı izin alınmadan tamamı veya bir kısmı 5846 sayılı Fikir ve sanat Eserleri Kanunu gereğince başka bir yerde yayınlanamayacağını hatırlatırım!
Bu yıl da 3 gün boyunca (Cuma, Cumartesi, Pazar) sokak kısıtlaması nedeniyle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlayamayacağız. Ama evlerimizde de olsak herkesin 23 Nisan bayramını şimdiden canı gönülden kutlarım!