"Gideceğiniz yeri bilmiyorsanız, vardığınız yerin bir önemi yoktur", Peter Drucker.
Blok 10-14'ün Pozisyonları
Kraliçe Odası'nın kuzey şaftının Büyük Galeri'nin batı tarafından geçerken 10-13. bloklar Caviglia Tüneli'ndeki gibi kırılmış ve şu şekilde görüntülenmiştir:
Şekil 1. Hawass'ın 2104'teki verilerine göre kuzey şaftındaki blokların pozisyonları. Burada kırmızı renkli kesikli çizgi piramitin kuzey-güney eksenini gösterir ve 3 boyutlu uzaydaki blokların 2 boyuttaki incelemesi bize kesin bir fikir veriyor: Blok 13 ve devamındaki Blok 14 ile diğer bloklar kırmızı renkli ekseni geçerek yollarına devam ediyorlar. Buna göre E noktası şekilde görüldüğü gibi 2 boyutta ekseni aşarken 3 boyutta gerisinde olabilir. Fakat şaft [DE] uzantısında devam ettiğinden F noktası ve diğer blok sonları ekseni aşar. Çünkü Hawass'ın bildirdiğine göre şaftta Blok 1-9'a paralel bir blok yok! Bu çizimi tam ekranda görebilmek için Geogebra'daki kütüphanemdeki "Blok 10-14" çalışmasına bakınız. Eğer sağ alttaki tam ekran moduna basarsanız çizimi tam ekranda görebilir ve farenizle istediğiniz kadar büyültüp küçültebilirsiniz.
Bu şekildeki veriler Ancient Architects'in "EXCLUSIVE: First Look Inside the Great Pyramid Queen's Chamber Northern Shaft | Ancient Architects" video çalışmasındaki kaynaklardan "Die Dixon-Relikte und die Geheimnisse der kleinen Schächte der Cheopspyramide" makalesindeki Hawass'tan gelir (ki ilk yayını "Did We Miss Anything? Great Pyramid Queen's Chamber Northern Shaft Revisited | Ancient Architects" idi. Ayrıca Stefan Bergdoll, makalesini "Die Geheimnisse der kleinen Schächteder Cheopsopyramide" adıyla 2021'de yeniden ele aldı ve genişletti). Bu makalede 308. sayfadan alındığı belirtilen Hawass'ın 2005'teki makalesi şudur (ki Hawass'ın tüm makaleleri için "Giza Archives Project Library"ye bakınız): "STRUCTURE AND SIGNIFICANCE".
Bu son makaledeki 308. sayfada Hawass şunları söyler (ki makale kopyalama ve yazdırmaya karşı güvenlik altına alınmıştır):
"Bu kapı kamuoyunun hayal gücünü öylesine harekete geçirdi ki, daha fazla araştırma yapmak mümkün oldu ve 2002 yılında National Geographic Society ile temasa geçerek bu taşın arkasında ne olduğunu görme girişimine katıldık. Bu araştırmayı yürütmek üzere bir uzman ekip gönderdiler; 'Piramit Gezgini' adı verilen, video kamera ve ışıklar taşıyan bir robotun yanı sıra taşın kalınlığını ölçen bir eko-impaktör ve minyatür bir yere nüfuz eden radar anteni. Taş 'kapı'nın sadece 6 cm kalınlığında olduğunu tespit ettiler, böylece canlı televizyon yayını için ışıklarla donatılmış minyatür bir kameranın yerleştirildiği yaklaşık 1,1 cm genişliğinde küçük bir delik açabildiler. Herkesin şaşkınlıkla karşıladığı bu deliğin ardında, kabaca yontulmuş, ilkiyle hemen hemen aynı boyutta, ancak bakır pimleri olmayan bir başka engelleyici taş vardı.
Piramit Gezgini daha sonra kuzey şaftındaki araştırmasına devam etti. Odadan uzaklaştıkça kuzeye yönelen bu şaftın 60 Feet'ten sonra 45° sola kıvrıldığı, 76 ve 84 Feet'te tekrar sağa ve 96 Feet'te tekrar sola kıvrıldığı tespit edildi. Bu kıvrımlar Büyük Galeri'yi atlamak için gerekliydi ve her iki yapının da aynı anda inşa edildiğini göstermektedir.
Yaklaşık 208 Feet'te, güney şaftındakine benzeyen ve aynı zamanda yeşil patinayla kaplı iki çıkıntılı bakır pim taşıyan bir engelleme taşıyla karşılaştı.
(This so-called door fuelled the public imagination to such an extent that it was possible to investigate further and, in 2002, we contacted the National Geographic Society to participate in an attempt to see what lay behind this stone. They sent over a team of experts to conduct this research using the latest equipment; a robot, called Pyramid Rover, carrying a video camera and lights as well as an echo-impactor that measures the thickness of stone and a miniature ground-penetrating radar antenna. They ascertained that the stone 'door' was only 6 cm thick, so they were able to drill a small hole through it, about 1.1 cm wide, into which a miniature camera equipped with lights was inserted for a live television transmission. To everyone's surprise, all that lay beyond was another blocking stone, this rough-hewn, of about the same size as the first, but without copper handless.
The Pyramid Rover then continued its investigation in the nortehern shaft. It was found that this shaft, which heads north as it heads away from the chamber, bend 45° to the left after 60 Feet, bends back to the right at 76 and 84 Feet and again to the left at 96 Feet. This bend was necessary to bypass the Grand Gallery and demonstrates that both features were being built at the same time.
At about 208 Feet, it came up against a blocking stone, similar to the one in the southern shaft and also bearing two protruding copper pins covered in green patina.)"
Hawass'ın bu açıklamaları ilk makalenin 68. sayfasının sonunda şu şekilde ele alınır: "Zahi Hawass'ın bir makalesine göre (2005), kuzey şaftında 23.16 m ve 25.60 m'de sağa doğru ve 29.26 m sonra sola doğru kıvrılmalar devam etmektedir. Dolayısıyla, 18,14 m'den itibaren kıvrımlar arasındaki bölümler 5,02 m, 2,44 m ve 3,66 m uzunluğunda olacaktır. İlginçtir ki, 9 yıl sonraki bir yayında Hawass, daha önce yapılanlarla kısmen çelişen tamamen farklı açıklamalarda bulunur: Kuzey şaftında (QCN) yaptığımız keşif sırasında robot yaklaşık 19 metre (60 feet) yükseldi ve keskin sol (batı) virajdan döndü. Ardından iki sığ sağa dönüş 22 metre (75 feet) ve 25 metre (83 feet) doğuda. Bu, şaft orijinal yönüne, kuzeye doğru yeniden yönlendirebilir. İlk dönemeçten yaklaşık 20 metrede (67,5 feet) ilk virajdan sonra bir moloz yığını var...
Robot 27 metrede (90 feet) durdu ve daha fazla ilerleyemedi, ancak robotun videosu çekmeyi başardı. sonraki 3-5 metrede (10-15 feet) şaft sola doğru hafif bir dönüşle devam eder. Robot metal çubuklar üzerindeki topraklanma nedeniyle durmak zorunda kaldı."
Aynı makalenin 69. sayfasında ise Hawass 2014'te şu bilgileri vermiş:
"Kuzey hava şaftında (QCN), Piramit Gezgini yeni bilgiler toplamak amacıyla üç çalışma gerçekleştirmiştir. Keşif gezisi, şaftın ikinci odadan uzaklaşırken kuzeye yöneldiğini yeniden teyit etmiştir. Özetlemek gerekirse bulguları: 23 metrede (76 feet) şaft yaklaşık 20 derecelik bir açıyla sağa doğru kıvrılmaktadır (Şek. 9). 25 metrede (84 feet), yaklaşık aynı açıyla sağa doğru bir dönüş daha vardır. 29 metrede (96 feet) feet), kuyu hafifçe sola doğru kıvrılmaktadır (Şekil 10, 11 ve 12).
Kuzey şaftında (QCN) 63 metrede (209 feet) üçüncü bir engelleme taşı keşfettik; bu güney hava şaftındaki (QCS) ilk engelleme taşına çok benzemektedir (Şekil 13, 14 ve 15). İlk taşta olduğu gibi, yeşil bir patine ile kaplı olan taştan çıkıntı yapan iki metal pim vardı. Soldaki pim kapıdaki yivli bir kesik içine gömülüdür ve bu nedenle taşın yüzeyi ile aynı hizadadır. İkinci pim ise taşın yüzeyine doğru bükülmüştür. Taş, güney şaftında olduğu gibi duvar blokları tarafından destekleniyor gibi görünmektedir. Bu bloğun kalınlığı bilinmemektedir."
Görüldüğü üzere bir kafa karışıklığı yaşandığı açık. Ama bunun tek sorumlusu Hawass ve IRobot ekibidir. Çünkü siz bilimsel bir çalışma yaparken bu kadar berbat bir çalışma yaparsanız yukarıda görüldüğü gibi devamlı yalpalamalar yaparsınız. Fakat bu kadar berbat bir çalışmaya göre şansımı Şekil 1'de değerlendirdim. Bu şekildeki tüm veriler Hawass'ın 2014'ten gelen ama nerede olduğu belli olmayan makalesinden gelir. İlk makaleyi yazan Stefan Bergdoll'ü tanırım, iyi çocuktur. Kötü çocukların kim olduklarını ise yukarıdaki pasajlardan görüyorsunuz.
Blok 10-12'nin Düşeydeki Hesapları
En son verilere göre (2014) hazırladığım Şekil 1'de Kraliçe Odası'ndaki kuzey şaftında ilk 9 blok belli bir açıda yükselir ve sonra şaft 10. blokta 45° lik eğimle sola (batı) doğru kırılır. Çünkü şaft bu noktada Büyük Galeri'nin batı tarafında ve onun seviyesine gelmiştir. İşte tam bu noktada Büyük Galeri'nin duvarları kalın taşlarla örülü olduğundan şaftı bu taşlardan uzak tutarak yönlendirmek gerekiyor. Burada Piramit Gezgini'nin (Pyramid Rover) 2002'de ilk 9 bloğu 60 Feet olarak ölçtüğünü biliyoruz ve şekildeki A noktası şaftın α=45° lik açıyla batıya kırıldığı noktayı gösterir.
Şu halde Piramit Gezgini 75 Feet'e geldiğinde şaft yaklaşık 20° lik açıyla sağa kırılıyor, dolayısıyla Blok 10'un uzunluğu |AB|=75-60=15 Feet=8.728363636... RC olur. Burada yaklaşık 20° yerine β=19.95° aldım ve bu durumda Blok 11'in şekilde kırmızı renkle gösterdiğim piramitin kuzey-güney ekseniyle ya da ona paralel olan [BL] ile yapmış olduğu açı γ=45°-19.95°=25.05° olur. Piramit Gezgini sonra 83 Feet'e geldiğinde Blok 11'in uzunluğu |BC|=83-75=8 Feet=4.655127272... RC ve o da aynı açıyla sağa kırıldığında kuzey-güney merkezi ekseniyle yapmış olduğu açı ε=25.05°-19.95°=5.1° olur. Hawass Piramit Gezgini'nin 96 Feet'e yani D noktasına geldiğinde şaftın hafifçe sola doğru kırıldığını söyler ki bu durumda da Blok 12'nin uzunluğu |CD|=96-83=13 Feet=7.564581818... RC olur ki Blok 13'ün [DP] paraleliyle yapmış olduğu açı belli değildir. Fakat bu açı 6° den fazla olamaz! Ayrıca Hawass'ın monitörden izlemesine göre şafttaki bundan sonraki Blok 14 ve diğer bloklar hep bu şekilde devam eder.
Kraliçe Odası'nın Tasarımını Bilmek gerekiyor!
Fakat IRobot ekibi ve Hawass Piramit Gezgini'ni monitörlerden izlerken Blok 13'ten itibaren uyurlar!
Peki neden?
Şundan dolayı uyurlar: Kraliçe Odası'nın uzunluğu 11+1/28 RC ve her 2 şaftın doğu iç duvarları odanın orta noktasındadırlar (Bkz. "KHUFU’NUN SARKOFAJININ DEFİN ODALARI’NDAKİ VE PİRAMİTTEKİ KONUMLARI", S. 6, (4.6.25). Bu bağıntının altındaki ilk CAD çalışmam şuradadır. Kraliçe Odası'nın şaftlarının doğu duvarlarının odanın ortasında olduğuna ilişkin şu kaynağa bakınız: "KHAFRE’NIN DEFİN ODASI VE DEFİN ODASINA GİDEN YATAY KORİDOR", S. 4, Teorem 5.10.2). O halde piramitin merkezi kuzey-güney ekseni Kral ve Kraliçe Odaları'nın doğu duvarlarından uzaklığı 14+25/28 RC olduğuna (ki bu, (4.6.25)'te geçer) ve Kraliçe Odası'ndaki şaftların doğu duvarları odanın orta noktasında olduğuna göre, şaftların doğu duvarlarının piramitin kuzey-güney eksenine uzaklığı,
14+25/28-(1/2).(11+1/28)=9+3/8 RC
olur.
Burada kuzey şaftı ağzının genişliği Petrie'ye göre 8 BI olduğundan kuzey şaftının batı duvarının piramitin kuzey-güney eksenine uzaklığı şu olur (Bkz. "Sec 44. Queen's Chamber, channels"):
(9+3/8) RC - 8 BI = 8.987072727... RC.
Ne görüyorsunuz?
9 RC olduğunu, değil mi! O halde kuzey (ve güney) şaftının batı iç duvarının merkezi kuzey-güney eksenine uzaklığı şu şekilde elde edilmiş olur:
(9+3/8) - 9 = 3/8 RC = (3/8)x(11/21) = 19.6428571... CM = 7.733408323... BI.
İşte bu sonuç, Petrie'nin 8 BI olarak okuduğu sonuçtur. Çünkü yuvarlatmada bu açıkça görünür.
Burada B noktasının A noktasına göre seviyesi ya da Blok 10'un düşey uzunluğu |BB'|=6.116055290≤6+13/112 RC, Blok 11'in düşey uzunluğu ise |CC'|=1.953193262≥1+20/21 RC ve Blok 12'ninki de |DD'|=0.6663653296≥2/3 RC'dir ve bunları toplarsak 8.735613881 RC≥8+247/336 RC sonucunu elde ederiz (Y.N. Bu sonuçlar Piramit Gezgini'nin Upuaut 2'ye göre düzeltilmiş değerleridir. Bu düzeltme katsayısı ilk 9 blokta Upuaut 2'nin 18.14 M değeri Piramit Gezgini'nin 60 Feet değerine bölünmesinden elde edilir. Çünkü her 2 robotun ölçme metodu farklıdır; Piramit Gezgini şaftı odometreyle ölçerken Upuaut 2 lazerle ölçmüştü).
Şimdi şaftın Blok 1 ile Blok 9'unu aynı hizada olduğunu düşünür ve D noktasının A noktasına göre seviyesi ya da D'nin A'dan geçen paralele düşey uzunluğu 8+247/336 RC değerini 9+3/8 RC'den çıkarırsak D noktasının kırmızı renkli piramitin kuzey-güney eksenine uzaklığı şöyle olur (ki düzeltme katsayısını uygulamadığımda 0.5596439027 RC=29.31468061... CM olmaktadır):
(9+3/8) - (8+247/336) = 215/336 RC = 33.51757369... CM.
İşte Bostonlu mühendislerden oluşan IRobot ekibi ve Hawass'ın uyuduğu yer ya da nokta bu idi. Çünkü şaft bundan sonra Blok 13 ile hafif sola kıvrıldığına göre (ki şekildeki turkuaz renkli ışın [CD]'nin uzantısıdır ve Blok 13 bu ışının hafifçe solunda görülmektedir), eğer Blok 13, 14 ve sonraki bloklarla şekilde görüldüğü gibi devam ederse kırmızı renkli kuzey-güney merkezi eksenini aşacak ve böyle bir şaftı hem Blok 1'e paralel olarak yönlendirmek hem de piramitin kuzey yüzünden çıkartmak bir hayli zorlu olacaktır.
Caviglia Tüneli'ndeki Bloklara Bakmak Gerekiyor!
Oysa Gantenbrink'in 1992'deki çalışmasına göre Caviglia Tüneli'nden geçen Kral Odası'nın kuzey şaftında böyle bir durum hiç olmamıştı. Çünkü yine Gantenbrink'in 1992'deki bir diğer çalışması olan "BEND 3D"de kuzey şaftındaki Blok 2-5'ler kırmızı ve kesikli çizgilerle gösterilen piramitin kuzey-güney eksenini hiç aşmamışlardı. Öyle ki Gantenbrink'in 1992'deki üçüncü "Cheops Niches" çalışmasına göre şaftın son bloğu olan Blok 31'in Blok 5'ten sapması 47 CM ve Blok 1'den sapması 1.99 M'dir. Ama IRobot ekibi ve Hawass, bu durumun Şekil 1'de görüldüğü gibi alt kuzey şaftında bozulduğunu iddia ediyorlar. Şuna Khufu'ya ihanet ediyorlar desek daha doğru olur!
Bu arada Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, 27 Temmuz 2023'te Türkiye'ye gelecek. Efendim, kendisini ülkesine adamış Sisi'ye bu naçizane çalışmamı kabul buyurmalarını ve Mısır ve Türkiye arasındaki dostane ilişkinin sonsuza kadar sürmesini diliyorum!